Kolagén tvorí viac ako 30 % celkového obsahu bielkovín u ľudí a predstavuje základný štrukturálny prvok spojivových tkanív. Pozostáva z troch veľmi dlhých ľavotočivých reťazcov aminokyselín (dva identické reťazce α1 a jeden reťazec α2), ktoré tvoria kompaktnú pravotočivú trojitú špirálu.
Každý reťazec má opakujúcu sa sekvenciu troch aminokyselín, X-Pro-Gly alebo X-Hyp-Gly, kde X predstavuje akúkoľvek inú aminokyselinu. Prolín a hydroxyprolín môžu tvoriť až 30 % zvyškov v kolagéne.
Každá tretia pozícia každého reťazca má glycín vo vnútri špirály v aminokyselinovej sekvencii kolagénu.
Jedine glycín je dostatočne malý nato, aby sa zmestil do voľného priestoru.

Jeho štruktúrna jednotka – tropokolagén – má molekulárnu hmotnosť mierne pod 300 kDa, dĺžku 300 nm a priemer 1,5 nm.
Každý reťazec obsahuje približne 800 aminokyselín. Tri vlákna sú držané pohromade vodíkovými väzbami zahŕňajúcimi hydroxyprolínové a hydroxylizínové zvyšky. Tropokolagén s kópiami seba samého, spojenými kovalentnými väzbami, prispieva k tvorbe kolagénových vlákien, proteínových štruktúr s hmotnosťou desiatok miliónov Daltonov.

ZÍSKAVANIE NÍZKOMOLEKULÁRNYCH PEPTIDOV (LWP)
Prostredníctvom špecifického procesu hydrolytickej degradácie sa veľmi dlhý kolagénový reťazec rozreže na kratšie aminokyselinové sekvencie. Následne sa prefiltruje, aby sa zozbierali aminokyseliny s molekulovou hmotnosťou približne 3 kDa. Táto zmes peptidov s nízkou molekulárnou hmotnosťou z hydrolyzovaného kolagénu je schopná aktívne stimulovať opravu a posilnenie extracelulárnej matrice a pomôcť pri obnove a zachovaní trofického stavu natívnych tkanív.
MECHANIZMUS ÚČINKU LWP
Po lokálnej injekcii do liečenej oblasti, peptidy s nízkou molekulárnou hmotnosťou z hydrolyzovaného kolagénu stimulujú spojivové tkanivo, čím podporujú jeho štrukturálnu a funkčnú obnovu.
Pôsobenie týchto malých aminokyselinových sekvencií je vylepšené špeciálnou zložkou MAP (magnézium askorbyl fosfát), ktorý stabilizuje pH.
LWP & BIO-AKTIVITA
Používané peptidy sú bio-aktívne vďaka svojej nízkej molekulárnej hmotnosti, ktorá umožňuje vysokú biologickú interakciu s bunkovými zložkami nášho spojivového tkaniva.
Mnohé vedecké štúdie už ukázali, že predĺžený perorálny príjem (1-3 mesiace) týchto uvedených peptidov má proregeneračný účinok vedúci k celkovému zlepšeniu a posilneniu spojivového tkaniva, ako sú kĺbové chrupavky, kosti, svaly, šľachy a väzy.
ÚČINNOSŤ: OD ORÁLNEHO PODANIA AŽ PO LOKÁLNE INJEKCIE
Vynikajúce klinické výsledky perorálneho príjmu LWP na osteoartróza (OA) boli už v preukázané v niekoľkých klinických štúdiách.
Nedávna klinická štúdia o prvom dostupnom intraartikulárnom medicínskom preparáte na báze LWP (CHondroGrid) pri liečbe OA ukázala ešte lepšie klinické výsledky injekčným podaním malého množstva LWP priamo do kĺbov.
Zdroje a citácie:
1 Piero Volpi et al.
Intra-artikulárna injekcia hydrolyzovaného kolagénu na liečbu symptómov osteoartritídy kolena. Funkčné vyšetrenie in vitro a pilotná retrospektívna klinická štúdia
J. Clin. Med. 2019, 8, 975; doi:10,3390/jcm8070975
Goetz, B. „Gut genaehrter Knorpel Knirscht nicht mehr“
Aerztliche Praxis, 92 (1982) 3130-3134
Adam, M. „Aké účinky majú želatínové prípravky?“
Therapiewoche 41 (1991) 2456-2461
Seeligmüller, K. a kol. „Kann eine Gelatine-/L-Cystin–Mischung die Kollagenund Proteoglykansynthese stimulier?“
Therapiewoche 39 (1989) 3153-3157
Seeligmüller, K. a kol. „Dem Knorpel auf die Sprünge helfen.“
Therapiewoche 43, 36 (1993) 1810-1813
Beuker, F. a kol. “Biochemischeund Klinische Untersuchungen zur Wirkung regelmäßiger Gelatineapplikationen bei degenerativen Schäden am Stütz – und Bewegungssystem.”
34 Dtsch. Sportärztekongress 3, Saarbrücken (1995)
Fernández, JL., Pérez, OM. „Účinky želatínových hydrolyzátov pri prevencii atletických zranení„
Archivos de Medicina del Deporte. 1998; 15:277-282
Oesser, S., Adam, M., Babel, W., Seifert, J. „Orálne podávanie želatíny značenej 14 C
hydrolyzát vedie k akumulácii rádioaktivity v chrupavke myší (C57/BL).
J Nutr. 1999; 129:1891-1895
Oesser, S., Seifert, J. „Stimulácia biosyntézy kolagénu typu II a sekrécie u hovädzieho dobytka
chondrocyty kultivované s degradovaným kolagénom.“
Cell Tissue Res. 2003; 311:393-399
Oesser, S., Seifert, J. „Vplyv degradovaného kolagénu na kĺbovú chrupavku.“
Ann Rheum Dis. 2004; 63:375
Zuckley, L., Angelopoulos, KM., Carpenter MR, a kol. „Kolagénový hydrolyzát zlepšuje funkciu kĺbov u dospelých s miernymi príznakmi osteoartritídy kolena.“
Med Sci Sports Exerc. 2004; 36 (dodatok) S153
Carpenter, MR., Carpenter, RL., Mc Carthy, SM., Kline, G., Angelopoulos, TJ., Rippe, JM.
„Suplementácia kolagénovým hydrolyzátom zlepšuje symptómy u pacientov s ťažkou osteoartritídou.“
Med Sci Sports Exerc. 2005; 37 (dodatok) S91-S92
Benito-Ruiz a kol. Randomizovaná kontrolovaná štúdia o účinnosti a bezpečnosti zložky potravín,
kolagénový hydrolyzát pre zlepšenie pohodlia kĺbov.”
Int J Food Sci Nutr. 2009; Feb 12:1-15
S. Kumar a kol. „Dvojito zaslepená, placebom kontrolovaná, randomizovaná klinická štúdia o účinnosti kolagénového peptidu na osteoartritídu“
J Sci Food Agric (2014)
Pridaj komentár